Rozhovor na Frekvenci 1 s Václavem Stárkem o pracovních místech v pohostinstvích

Pracovní místa budou v pohostinství ubývat, ale dobrý pracovník nebude mít s hledáním místa problém.

Hostem Press klub Frekvence 1 byl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. S Romanou Navarovou probrali zdražování piva a nealkoholických nápojů, vývoj poledních menu pro zaměstnance nebo situaci ohledně ubytování na horách u nás a v zahraničí.

Přesun našeho zlatavého moku do vyšší sazby DPH vnímá prezident Asociace následovně: “Je dobré nejprve zmínit, že nižší sazbu u piva jsme měli do roku 2020 a k přesunu došlo v době covidu. Problém to pro nás je, ale není to nic nového. Celá Evropská unie daní alkohol tou nejvyšší sazbou. Krize tu je, zvláštně hospůdky na vesnicích už měly problémy před rokem 2019 a cena piva poměrně rostla. Jenom v loňském roce to bylo více než 30 %. To všechno se musí promítat do konečných spotřebitelů. Chápu, že kupovat pivo za 70 korun je na naše poměry příliš, byť na poměry Evropy je to stále částka přijatelná,” říká Václav Stárek.

Kritizujeme zvýšení sazby u nealkoholických nápojů

Do roku 2016 se bojovalo za to, aby pokrmy v restauracích, nealkoholické nápoje nebo ubytovací služby byly ve snížené sazbě tak, jako je to v Evropě běžné. Podle našeho hosta se to povedlo a také to pomohlo. “To byl jeden z důvodů, proč restaurace nemusely až tak dramaticky zdražovat. Co pro nás bylo překvapením, a co jsme silně kritizovali, bylo zvýšení sazby nealkoholických nápojů. Doufáme, že se tohle rozhodnutí podaří opět přehodnotit,” konstatuje prezident.

Polední menu upadá

V České republice je kolem 35 tisíc zařízení včetně stánků s občerstvením, takže konkurence je celkem vysoká. Ceny poledního menu se poměrně dost změnily a jsou celkem vysoké. “Dnes zaměstnanec na stravenku může dostat 117 korun a s tím se určitě nemá šanci na polední meníčko dostat. Ceny mají ale za sebou důvody. Jen náklady se zvedly nejenom v potravinách, ale i v zaměstnancích, pronájmech…” vysvětluje Václav Stárek. “Trendem je pak právě, že si zákazník dá jen hlavní jídlo a vynechá polévku a nápoj. Často si ho jen vyzvednou a odnesou si ho do kanceláře. Pozorujeme, že polední menu jsou chudší,” dodává.

V pohostinství je zaměstnáno přibližně 140 tisíc zaměstnanců. V momentě, kdy dojde k zásadnímu poklesu poptávky, dá se předpokládat, že budou ubývat i pracovní místa. “Momentálně ale máme zoufalý nedostatek zaměstnanců. Domnívám se tedy, že každý, kdo bude v tomto oboru dobrý a bude mít práci v pohostinství rád, nebude mít problém sehnat práci,” ujišťuje náš host.

Češi jsou stále lepšími hosty a vědí, co si mají přát

Když se podíváme nejen na restaurace, ale i ubytovací zařízení, tak z pohledu Asociace dopadly vánoční svátky dobře. “Horské hotely byly poměrně plné a bude to jistě pokrčovat i o jarních prázdninách, byť zatím nebyly příliš dobré sněhové podmínky. Když si spočítáte, kolik vás bude stát dovolená v souzeních zemích a kolik dovolená u nás, jsme stále o 10 % levnější než Budapešť. Ubytování se u nás nijak zásadně nezdražovalo je stále levnější. Stejně tomu je i v horských střediscích. Ceny skipasů se neměnily, ale v Rakousku nárůst je. Když si připočítáte cestovní náklady, cena u nás je stále příznivá,” tvrdí Václav Stárek. Dodává, že se české hory nemohou srovnávat se středisky v Rakousku a Itálii. “Češi jsou stále lepšími hosty a vědí, co si mají přát. Preferují stále více čtyřhvězdičkové hotely, ke kterým patří služby wellness,” uzavírá host Press klubu Frekvence 1 Václav Stárek.

Zdroj: frekvence1.cz