Český pas posílil. Umožňuje bezvízový styk se 189 destinacemi

Český cestovní pas si oproti loňskému roku o jednu příčku polepšil. Podle žebříčku Henley Passport Index nyní sdílí šestou pozici s Austrálií, Novým Zélandem a Polskem a svým držitelům umožňuje bezvízový styk s celkem 189 destinacemi. Několik evropských států také vyrovnalo skóre Japonska, které v posledních letech stálo na špici – první pozici s ním nyní sdílejí i Německo, Španělsko či Itálie.

Henley Passport Index zohledňuje možnost bezvízového styku, případně možnost zařízení si víza až na místě.

Na vrcholu tedy aktuálně stojí japonské, německé, španělské, italské, francouzské a singapurské pasy. Držitelům umožňují bezvízový styk se 194 destinacemi. O druhé místo se pak dělí Finsko, Jižní Korea a Švédsko, občané těchto zemí mohou do 193 destinací bez nutnosti zařizovat si vízum.

Třetí příčku sdílejí Rakousko, Dánsko, Irsko a Nizozemsko, čtvrtou pak Belgie, Lucembursko, Norsko, Velká Británie a Portugalsko. Páté místo náleží společně Řecku, Maltě a Švýcarsku.

Pro Čechy je stěžejní šestá pozice, která jim náleží společně s Austrálií, Novým Zélandem a Polskem. V meziročním srovnání si Česko polepšilo o jednu příčku a o celkem tři další destinace, do nichž je možné vypravit se buď zcela bezvízově, nebo s možností zařízení si víza až na místě. Český pas je dokonce silnější než americký a kanadský. Oba jsou až na sedmé příčce.

Nejhůře si vede Afghánistán

„Průměrné množství destinací, do kterých se cestovatelé mohou vypravit, se od roku 2006 do roku 2024 více než zdvojnásobilo, a to z 58 na 114,“ cituje předsedu společnosti Henley & Partners Christiana H Kaelina server Independent. Kaelin doplnil, že je propastný rozdíl mezi zeměmi na vrcholu žebříčku a Afghánistánem, který stojí na samém konci. Občané této blízkovýchodní země mohou bezvízově do pouhých 28 destinací.

Na spodní části žebříčku jsou rovněž Sýrie, Irák, Pákistán, Jemen či Somálsko. Překvapením může být, že slabý pas mají i obyvatelé Nepálu (40 destinací) či Srí Lanky (43 destinací). Kompletní žebříček najdete zde.

Zdroj: novinky.cz