České Budějovice jsou Evropským hlavním městem kultury 2028

Velkou radost zažily začátkem léta České Budějovice. Mezinárodní komise zvolila Budějovice Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028. Prestižní titul je obrovskou šancí představit kulturní prostředí města a kraje celé Evropě. Zároveň je to po třinácti letech silný impuls pro kulturu v celé České republice. České Budějovice zvítězily v konkurenci kulturních projektů čtyř tuzemských měst, o titul se kromě jihočeského centra ucházelo také Brno, Broumov a Liberec. Ve finále soutěžily Budějovice a východočeský Broumov.

Prestižní ocenění přichází jako ocenění jedinečného konceptu (PERMA)KULTURY, ambiciózních plánů do budoucna a také mimořádného zapojení místní komunity i dobrého propojení a zasíťování v rámci Evropské unie. Titul pomáhá ke kulturnímu i ekonomickému rozvoji měst a celých regionů.

V následujících letech budou České Budějovice postupně spouštět projekty, které obohatí město i kraj. Na podzim proběhne setkání regionální kulturní obce s veřejností. Postupně budou pokračovat již probíhající projekty, startovat další a vše vyvrcholí v roce 2028, kdy se na České Budějovice bude soustředit pozornost celé Evropy.

Evropská unie titul Evropské hlavní město kultury propůjčuje vždy na jeden rok jedné nebo více samosprávám. Ty během 12 měsíců mohou Evropě představit, jaký mají kulturní život a jak se rozvíjí. Do Česka označení putuje po 13 letech, jako první ho v roce 2000 získala Praha, o pět let později na ni navázala Plzeň. Titulem EHMK se aktuálně může pyšnit víc než 60 evropských měst, od metropolí po desetitisícová městečka. 

Zdroj: budejovice2028.eu