Seznam deseti nejnebezpečnějších zemí světa už zahrnuje i evropský stát

Svět se stal za posledních 15 let nebezpečnějším, uvádí nová studie vyhlašující každoročně nejnebezpečnější a nejmírumilovnější země. Ta nejriskantnější, tedy Afghánistán, se na nelichotivé první příčce umístila už poosmé, nejbezpečnější stát, Island, si pak svou záviděníhodnou pozici drží už jedenáctým rokem. Mezi nejnebezpečnější země byla v důsledku války zařazena i Ukrajina. Česko je dvanáctou nejbezpečnější zemí světa.

Sedmnáctý ročník globálního indexu míru vyhlásil Institut pro ekonomiku a mír, popisovaný jako nezávislá a nezisková organizace sídlící v australském Sydney.

Výsledky jeho letošní studie přinesl Independent a nejsou nikterak povzbudivé. Index celosvětového míru se během roku 2023 průměrně zhoršil o 0,42 procenta. Nejedná se sice procentuálně o markantní rozdíl, k podobnému zhoršení už ale došlo potřinácté během posledních 15 let.

Nejnebezpečnější zemí světa se opět stal Afghánistán. Na dalších příčkách se umístily Jemen, Sýrie, Jižní Súdán a Demokratická republika Kongo. Válka Ruska a Ukrajiny se v žebříčku samozřejmě projevila, šestou nejnebezpečnější zemí světa se proto stalo Rusko a sedmou Ukrajina.

U Ukrajiny zároveň došlo k největšímu zhoršení bezpečnostní situace vůbec. Meziročně si pohoršila o 14 příček, před válkou se stát umisťoval zhruba v polovině žebříčku 160 zemí.

Mezi nejnebezpečnější státy dále patří Somálsko, Súdán a Irák. Mezi další země, kde došlo k velkému zhoršení bezpečnosti, patří Haiti, Mali a Izrael.

Mírumilovné a bezpečné, ale drahé

Na opačné straně spektra jsou ty nejmírumilovnější země, které též patří k turisticky nejoblíbenějším destinacím vůbec. Stálicí indexu mírumilovnosti je již od roku 2008 Island.

Následují Dánsko, Irsko, Nový Zéland a Rakousko. První pětice tak skoro celá patří Evropě, která je stále nejmírumilovnějším světadílem a obsadila celkově 7 z 10 nejlepších příček. Šesté až desáté místo náleží Singapuru, Portugalsku, Slovinsku, Japonsku a Švýcarsku.

Seznam těch nejbezpečnějších zemí má leccos společného s žebříčkem těch vůbec nejdražších. V obou z nich najdete Švýcarsko, Singapur, Irsko i Island, které mají vysoké životní podmínky, dechberoucí památky a půvabné scenerie.