3. čtvrtletí 2023: Hlavní turistická sezóna byla pro ubytovatele úspěšná

Sezóna 2023 přinesla pro český cestovní ruch výjimečné úspěchy. Podle statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) zaznamenali provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení ve třetím čtvrtletí tohoto roku nárůst počtu příjezdů o 7,9 % a počtu přenocování o 5,0 % v porovnání s předchozím rokem.

Celkový počet přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl 21,4 milionu nocí, což znamená výrazný meziroční nárůst o 5,0 %. Tato pozitivní změna byla podpořena rostoucím zájmem zahraničních hostů, jejichž počet se zvýšil o 18,8 %. Zároveň domácí turistika mírně klesla o 1,0 %, což však nezabrzdilo celkový růst.

Hotelový sektor se mohl těšit ze zvýšení návštěvnosti o 10,9 %, s celkovým počtem 4,7 milionu hostů. Penziony zaznamenaly nárůst o 6,1 %. Naopak, kempy hlásily horší sezónu pro domácí klientelu, ale září přineslo oživení, zejména díky zahraničním návštěvníkům.

V rámci zahraniční klientely byli nejpočetnější němečtí hosté, kteří tvořili více než pětinu zahraniční návštěvnosti s nárůstem o 19,2 %. Následovali polští návštěvníci s růstem o 16,5 % a hosté ze Slovenska s nárůstem o 8,4 %.

Roman Mikula z ČSÚ zdůraznil, že letošní sezóna poprvé překonala výsledky z předcovidového roku 2019. Příjezdy byly o 4,3 % vyšší a počty přenocování překonaly rok 2019 o 2,4 %. Čeští turisté přispěli k úspěchu téměř o 15 % vyšším počtem než před čtyřmi lety, i když stále chybí asi desetina zahraničních hostů.

Zdroj: ČSÚ